Απόπειρα για μια χρηστική φιλοσοφία.

Αν η φυσική ασχολείται με τους νόμους της φύσης, η φιλοσοφία θα έπρεπε να ασχολείται με τους νόμους της ζωής. Αλλά δεν το κάνει. Προτιμά να δημιουργεί κόσμους (ιδεαλισμός), να κάνει την τρίχα τριχιά (φαινομενολογία), να ομφαλοσκοπεί (γνωσιολογία), να παίζει με τους ορισμούς, να αναπτύσσει ανεπιβεβαίωτες θεωρίες (οντολογία) και να προβαίνει σε αυθαίρετες αξιολογικές κρίσεις (ηθική).
Ασφαλώς υπερβάλλω. Ούτε θέλω, ούτε μπορώ, να μηδενίσω σε δύο γραμμές αιώνες σκέψης. Έχω όμως ανάγκη και από κάτι παραπάνω.
Υποστηρίζω ότι υπάρχει ανάγκη για μια χρηστική φιλοσοφία. Για μια εφαρμοσμένη φιλοσοφία. Για μια "επιστημονική" φιλοσοφία με γνωστικό αντικείμενο τη ζωή.
Για να το πω αλλιώς. Αν η φιλοσοφία ήταν αυτό που θα έπρεπε να είναι, τότε οι φοιτήτριες της φιλοσοφικής θα ήταν οι πιο σοφοί άνθρωποι του κόσμου. Και δεν είναι. Άρα κάτι πάει στραβά.
(συνεχίζεται...)
9 Comments:
Έχω την εξής θεωρία:
στην αρχή ήταν δυο τύποι, που κάθονταν στην άκρη ενός ποταμού βαρώντας πέτρες πάνω στους βράχους, σκούζοντας "ούγκα-ούγκα".
Μετά ανακαλύφθηκε η έννοια του "διδακτορικού" και η "μαγκιά", οπότε ο κόσμος βρέθηκε στην ανάγκη να έχει να πει κάτι παραπάνω. Και επειδή όλα τα είχαν πει ήδη εκείνοι οι δύο τύποι, η ανθρωπότητα αναγκάστηκε να επινοήσει νέες πραγματικότητες και να μιλήσει για αυτές.
Εντάξει, υπερβάλλω.
Δηλαδή έτσι θέλω να ελπίζω.
Επειδή είμαι ο πιο παλιός από όλους όσους εν ζωή,ο από καταβολής κόσμου σα να λέμε, μπορώ να πιστοποιήσω ότι είναι όπως τα λες.
Ήμουν εκεί όταν οι δύο τύποι είπαν "ούγκα-ούγκα" και μετά που ο Άλλος είπε:Ου γαρ οίδασι και άλλες παρλαπίπες και το κούρασε το πράμα
γι αυτό και εγώ τον έδωσα στεγνά να τελειώνει υπόθεση και μετά αρχίσαν οι θρησκείες και οι φιλοσοφίες φούντωσαν και τι να πω...
Εγώ πάντως προσπάθησα πολύ να μην φτάσει η κοινωνία μας στα "διδακτορικά" και τη "μαγκιά"
αλλά δεν μπορείς και να τους δώσεις όλους γιατί θα μείνεις μόνος σου, καταλαβαίνεις...
Ο μόνος φιλόσοφος που παραδέχομαι είναι ο Πανούσης π.ε (πριν το εγκεφαλικό) με την αείμνηστη θέση-αξίωμα; Γ.Γ.Χ (γαμάτε γιατί χανόμαστε).
Υ.Γ.
Είπα να υπερβάλλω λίγο μήπως και ανέβει η διάθεση...Καλημέρα
ΟΚ, με πείσατε ότι είστε πιο παράξενοι τύποι απο μένα.
Ως πρώην φοιτήτρια της φιλοσοφικής νιώθω υποχρέωση να υπερασπιστώ και τις πρώην συμφοιτήτριες και τη φιλοσοφία ευρύτερα.Ο καθ'όλα αποδεκτός επαγωγικός τρόπος σκέψης παράξενε (δηλαδή"Αν η φιλοσοφία ήταν αυτό που θα έπρεπε να είναι, τότε οι φοιτήτριες της φιλοσοφικής θα ήταν οι πιο σοφοί άνθρωποι του κόσμου. Και δεν είναι. Άρα κάτι πάει στραβά")αντιστοιχεί στο παράδοξο του Ζήνωνα.Η φιλοσοφία δεν καλείται να λύσει τα προβλήματα της ζωής. Όπως και ανακάλυψη της βαρύτητας δεν με εμπόδισε προχτές να πέσω από τη σκάλα.Αυτό που αποκαλείς εφαρμοσμένη φιλοσοφία το έχει διαπράξει με μεγάλη εισπρακτική επιτυχία ο Alain De Botton εκλαϊκεύοντάς την("Μικρή φιλοσοφία του έρωτα"ηλίθιος τίτλος, ευχάριστο περιεχόμενο-φαντάζομαι κ πολλοί άλλοι)) επισύροντας φυσικά την περιφρόνηση των φιλοσοφικών κύκλων.Νομίζω ότι η φιλοσοφία προέκυψε ως ανάγκη να παρηγορηθεί το ανθρώπινο είδος για την εκπτωτική του πορεία και αδυνατώ να την φανταστώ εφαρμοσμένη.Τώρα αν πέρασαν τόσοι φοιτητές από τα πανεπιστήμια και παρέμειναν αλώβητοι τόσο από τη γνώση όσο κι από την ευτυχία, εφαρμοσμένα μαθηματικά μπορείς να το πεις.Λίγοι καθηγητές, ελάχιστα σπουδαστήρια,άπειροι φοιτητές κλπ.κλπ.Μακάρι η γνώση να σε έκανε ευτυχισμένο.Υπάρχει και το ένστικτο που συστηματικά της αντιστέκεται.
(συνεχίζεται)
Η φιλοσοφία καλείται να λύσει "κάποια" απο τα προβλήματα της ζωής. Και το εργαλείο που χρησιμοποιεί είναι ο λόγος (και η λογική).
Η ανακάλυψη του Νόμου της βαρύτητας δεν βοήθησε ποτέ κανέναν να μάθει να περπατάει χωρίς να σκοντάφτει, άρα γιατί να βοηθήσει και σένα;
Βοήθησε πάντως (έστω και λανθασμένος όπως διατυπώθηκε από τον Νεύτωνα) να προσελινώσει το ανθρώπινο γένος την πρώτη σελινάκατο.
Είναι θέμα κλίμακας και όχι συμμετρίας.
Ο νούς αρέσκεται διαλογιζόμενος , ανεξάρτητα απο το αποτέλεσμα του διαλογισμού.
Alex, Ted,
εξαιρετικά ενδιαφέροντα σχόλια.
Το ερώτημα είναι: υπάρχει πεδίο για μια χρηστική φιλοσοφία΄, για μια εφαρμοσμένη φιλοσοφ; Για μια "επιστημονική" φιλοσοφία με γνωστικό αντικείμενο τη ζωή; Ή κάτι τέτοιο δεν έχει νόημα και υπάρχι σαν ανάγκη μόνο στο μυαλό μου;
Τι είναι σοφός ?
Είναι ίσως αυτός - αυτή που μπορεί με ομάδες λογικών συσχετισμών να καταλήξει σε συμπεράσματα , στηριζόμενος σε προγενέστερα συμπεράσματα άλλων σοφών.
Ένας μελετητής φιλοσοφικών συγγραμμάτων δεν είναι απαραίτητα και σοφός. Τα βιβλία δεν είναι σοφά, είναι απλά, μέσα μεταφοράς της σοφίας.
Η φιλοσοφία ίσως να είναι πιο σημαντική σαν διαδικασία παρά σαν χρηστικό αποτέλεσμα .
Ted Lazaros και deadend mind,
Σας ευχαριστώ για τα πολύ ουσιώδη κι ενδιαφέροντα σχόλιά σας.
Να έρχεστε και να σχολιάζετε πιο συχνά :-)
Σοφία θες εσύ?
Σοφία να εφαρμόσεις υπάρχει μπόλικη.. Ψάξε, βρες, εφάρμοσε (το κάνεις ήδη οπότε καλή συνέχεια)
Δημοσίευση σχολίου
<< Home