Οι νόμοι του Blakemore.
1ος νόμος του Blakemore
"Οι άνθρωποι δεν είναι ποτέ πιο τίμιοι και αξιόπιστοι από όσο νομίζεις εσύ ότι είναι".
2ος νόμος του Blakemore
"Το μόνο είδος ευφυίας που έχει σημασία είναι η διορατικότητα".
O Colin Blakemore είναι καθηγητής φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
________
Από τους δύο νόμους του Blakemore θεωρώ πιο ενδιαφέρον τον 2ο. Ίσως τελικά το μόνο είδος ευφυίας που έχει πρακτική αξία είναι η ικανότητα να προβλέπεις.
Ο 1ος νόμος στην αρχή μου φάνηκε πολύ απαισιόδοξος. Είδα όμως ότι έχει πολλές διαφορετικές (αντιφατικές) αναγνώσεις. Π.χ. αν δείχνεις μεγάλη εμπιστοσύνη έχεις περισσότερες πιθανότητες οι άνθρωποι να αποδειχτούν πιο τίμιοι από ότι εάν δείχνεις μικρή εμπιστοσύνη. Από την άλλη αν δείχνεις μεγάλη εμπιστοσύνη κινδυνεύεις να διαψευστείς σε μεγαλύτερο βαθμό. Δεν ξέρω, μπερδεύτικα...
9 Comments:
Μου αρέσει αυτός ο κύριος. Συμφωνεί με τη θεωρία μου, των Εικόνων. Εμείς σχηματίζουμε, στο δικό του εγκέφαλο καθένας, τις εικόνες των πραγμάτων (υλικών και άϋλων, προσώπων, κλπ) που μας περιβάλλουν. Αν για κάτι τι δεν έχουμε εικόνα, αυτό δεν υπάρχει. Για να συμβεί κάτι επιθυμητό, αρκεί να καλοσχηματίσουμε την εικόνα του.
Οπως βλέπεις, με τη θεωρία μου, συμπυκνώνονται οι νόμοι του Blakemore και έχουμε "δύο σε ένα"!
:-)
Ως προς τον πρώτο νόμο διαφωνώ με τον Blakemore.Οι άνθρωποι υπηρετούν συνήθως το στερεότυπο που φτιάχνεις για αυτούς, δεν προσπαθούν να το ανατρέψουν.Ως προς το δεύτερο νόμο συμφωνώ απόλυτα.Στη Eurovision στοιχημάτισα στα τέρατα και κέρδισα 500.
Βρε παράξενε, πολύ νομοθεσία πέφτει τελευταία...:)
Ο άνθρωπος προέβλεψε και παραθυράκια στη νομοθεσία του, διότι αν είσαι πραγματικά ευφυής τότε σύμφωνα με το δεύτερο νόμο, δεν πρέπει να ανησυχείς για τον πρώτο, άρα μερικοί εξαιρούνται από την ισχύ του πρώτου νόμου.
Γίνεται κουβέντα για το ίδιο θέμα -μεταξύ πολλών άλλων- και στο blog της Mantalena Parianos
ροδιά,
Κατά τη γνώμη μου, η θεωρία σου ταιριάζει περισσότερο με την κβαντική θεωρία. Είναι η θεωρια που έφερε επανάσταση στον κόσμο τη φυσικής στον 20ο αιώνα.
Σύμφωνα με την κβαντική (το γράφω πολύ απλοϊκά), ο παρατηρητής παίζει καθοριστικό ρόλο στο παρατηρούμενο φαινόμενο, απλά και μόνο παρατηρώντας το. Αν κλείσεις μια γάτα σε ένα δωμάτιο με ένα μπουκαλάκι δηλητήριο, η γάτα, όσο δεν την παρατηρούμε, δεν είναι ούτε ζωντανή ούτε νεκρή μέχρι να ανοίξεις την πόρτα και να δεις αν όντως ήπιε το δηλητήριο ή όχι.
alex,
μα αν το σκεφτείς καλύτερα και σύμφωνα με το νόμο του Blakemore "oι άνθρωποι υπηρετούν συνήθως το στερεότυπο που φτιάχνεις για αυτούς". Για ξανασκέψου το. Αν τους πιστεύεις πολύ έχεις περισσότερες πιθανότητες να αποδειχτούν πιο τίμιοι από ότι αν δεν τους πιστεύεις πολύ, ακόμα κι αν και στις δύο περιπτώσεις αποδειχτούν λιγότερο από ότι τους πιστεύεις.
Δηλαδή να τους σταματήσω τους νόμους;
Πήρες το email μου;
ggl,
πονηρούλη ΄-)
Bάσει του Ν.2/Blakemore, είμαι πιό χαζή απ' όσο νόμιζα...
Οχι,μη,καθόλου,δεν,μην σταματήσεις τη σεισαχθειολογία.Μ'αρέσουν οι νόμοι.Έχω κάτι να παραβαίνω.Ως προς τον πρώτο νόμο, λέμε το ίδιο αντίστροφα,ως προς τον δεύτερο,raffinata... μην ανησυχείς .Κατά βάθος, πάντα ξέρεις.
Απάντησα και στο mail.Καλό κορίτσι.
raffinata
κι εγώ...
Δημοσίευση σχολίου
<< Home