Πόνος και απόλαυση.

Ένας από τους κύριους ρόλους των αισθήσεων είναι να μας βοηθούν να επιβιώσουμε - να μας επισημαίνουν τους κινδύνους. Το χέρι μας πονάει όταν το ακουμπήσουμε πάνω σε κάτι καυτό, ώστε να το τραβήξουμε και να μην καούμε. Τα μάτια μας πονάνε όταν κοιτάμε τον ήλιο ώστε να τα στρέψουμε αλλού και να μην τυφλωθούμε. Με τα αυτιά ακούμε τον βρυχηθμό του λιονταριού ώστε να απομακρυνθούμε. Το στομάχι μας πονάει όταν μείνουμε νηστικοί και μας ειδοποιεί ότι πρέπει να τραφούμε. Και ούτω καθεξής. Με απλά λόγια, πόνος σημαίνει κίνδυνος και απόλαυση σημαίνει όφελος. Αυτά ίσχυαν στην αρχή. Τότε που ο άνθρωπος έμοιαζε με όλα τα άλλα ζώα. Όταν τα πράγματα ήταν απλά.
Σήμερα, τα πράγματα έχουν αντιστραφεί. Μας προκαλεί πόνο το ωφέλιμο και το επικίνδυνο είναι απολαυστικό. Τα ναρκωτικά, τα γλυκά, και το τσιγάρο, είναι πολύ πιο ευχάριστα τη γυμναστική ή τη δίαιτα. Η τεμπελιά είναι προτιμότερη από την εργασία, και τα κουτσομπολίστικα περιοδικά πιο ελκυστικά από τα συγγράμματα πανεπιστημίου.
Πώς και γιατί συνέβη αυτή η αντιστροφή;
Προσπαθώντας να δώσω μια εξήγηση ανακάλυψα την εξής αντίφαση: Περνάει καλύτερα όποιος αντέχει περισσότερο στον πόνο. Αυτό ίσχυε πάντα. Διαφέρει μόνο το είδος του "πόνου". Τότε ο πόνος είχε να κάνει με το σώμα (κακουχίες, πείνα, μάχη σώμα με σώμα, τρέξιμο). Σήμερα ο πόνος έχει να κάνει με τη δύναμη του χαρακτήρα (δυσάρεστες αλλά σωστές επιλογές, εγκράτεια, γυμναστική, εργασία, σκέψη). Τότε έπρεπε να αντέξεις το δυσάρεστο (παθητικά), σήμερα πρέπει να αντέξεις να κάνεις το δυσάρεστο (ενεργητικά).
Αν πιστέψουμε το νόμο της επιβίωσης του ικανότερου. Τότε, στην εποχή μας η πιο χρήσιμη ικανότητα είναι η δύναμη του χαρακτήρα.
4 Comments:
Ο κανόνας που διέπει σήμερα την συμπεριφορά της πλειοψηφίας, κατά τη γνώμη μου, δεν έχει τα αίτια που προσδιόρισες φίλε μου Παράξενε...
Οι στερήσεις και οι κακουχίες της ζωής, το ανικανοποίητο... οδηγούν τον καθένα στην φθήνια της πρόχειρης ψυχαγωγίας....
Ξέρεις ποια είναι η πρόκλησή?.. να μεταγγίσουμε τις ανησυχίες μας στα νεα παιδια... Το μέσo το έχουμε στα χερια μας.... Ο Υπολογιστής..
Μπορούμε να στρέψουμε τα νέα παιδιά προς την ποιότητα της σκέψης?... κόντρα στα reality, στη ξεπεσμένη showbiz και στην πρόσκαιρη διασημότητα?....
Μπορούμε εμείς οι δύο.... οι τρεις.. οι δέκα που γραφουμε στα μπλοκ να επηρεάσουμε τα νέα παιδιά?... να τα πείσουμε ότι δεν υπάρχει καλύτερος εθισμός από αυτόν της προσπάθειας να αγγίξουμε το Ιδανικό της Ζωής ?.. ότι η φιλοσοφία είναι τρόπος ζωής και όχι ένα δυσκολοκατανόητο κείμενο?......
Την καλημέρα μου... σε ευχαριστώ για τα κίνητρα που δίνεις....
: )
Συμφωνώ + thank you για την ανάρτηση.
μμμ...η αλήθεια είναι οτι σ' έχασα λίγο στον παραλληλισμό του σωματικού πόνου που προκαλούν οι φυσιολογικές για την επιβίση ανάγκες του ανθρώπου και του πόνου που προκαλεί ο σημερινός τρόπος ζωής...δεν ξέρω, απλά κάπου χάνω τον συνδετικό κρίκο...
Φίλε παράξενε θα συμφωνήσω αλλά πιστεύω πως εξετάζεις τη διαφορά πόνου και τέρψης τρόπον τινά επιφανειακά. Σήμερα πράγματι το μηχανοποιημένο μοντέλο ζωής που βιώνουμε, με τα όποια ερεθίσματα μας προσφέρει και την όποια καθοδήγηση λαμβάνει κανείς για να επεξεργαστεί αυτα τα ερεθίσματα, με τον καταναλωτισμό και όχι την παραγωγικότητα, την διασκέδαση και όχι τη ψυχαγωγία, τη δουλειά (δουλεία) και όχι την εργασία, μας μετατρέπει σε αυτοάνοσα νοσήματα του εαυτού μας. Δηλαδή, στα πλαίσια της καταπιεστικής μας ρουτίνας η αυτενέργεια μας γίνεται αυτοκαταστροφή μας, γίνεται νεύρα, κακοπέραση, συναισθηματική άμβλυνση, πολιτική αδιαφορία, κοινωνική απάθεια, μιζέρια και σε τελική ανάλυση βλάπτει τόσο εμάς όσο και τους γύρω μας ποικιλότροπα.
Αυτός είναι ένας αδιάκοπα επαναλαμβανόμενος πόνος, είναι ο πόνος του βιώματος. Για εμάς είναι ενεργητικός και κατά κύριο λόγο πνευματικός (αν εξαιρέσει κανείς το ξύλο στις διαδηλώσεις), για τους ανθρώπους του μακρινού παρελθόντος ήταν πιθανώς παθητικός, σωματικός και πιο ευδιάκριτος. Σε αυτά συμφωνώ, και οφείλω να ομολογήσω πως το δικό μας βίωμα αυτό καθ'αυτό είναι πιο επίπονο, καθότι αόρατο.
Αυτό που με προβληματίζει και εκπλήσσσομαι που δεν προβλημάτισε κανένα σας είναι το ''δυσάρεστο'' της υπόθεσης που είναι κοινό απ'ότι παρατήρησα χαρακτηριστικό κάθε πόνου. Άρα πόνος είναι κάτι δυσάρεστο? Εγώ βλέπω κάτι πολύ πιο μακριά από τον πόνο, πάνω και πέρα από αυτόν και αυτό είναι η πνευματική τέρψη που προκαλέι ο πόνος όταν τον βιώνουμε για αγαθό, αγνό, αν θέλετε,ίσως και ευλογημένο, σκοπό. Τον πόνο που θα βιώσω κάνοντας μια δίαιτα, επιτελώντας έργο στην εργασία μου, κάνοντας ''σωστές επιλογές'' που θα οφελήσουν εμένα και τους γύρω μου τον θέλω, τον αναζητώ, τον επιδιώκω για να κατακτήσω την πνευματική τέρψη που θα προσφέρει η επιτέλεση του εγχειρήματος μου, για να γίνω καλύτερος άνθρωπος και να αποταχθώ αυτήν την κατάντια στην οποία έχει περιπέσει η κοινωνία μας.
Αν όλοι οι καθοδηγητές Κάκια εμφύτευαν αυτό το πιστεύω στα νέα παιδιά, τότε ναι, θα είχαμε ένα λαμπρό μέλλον.
Εδώ αν και δεν χρειάζεται θα ήθελα να προσθέσω πως είμαι 17 χρονών, ένας από τους νέους δηλαδή.
Δημοσίευση σχολίου
<< Home